dilluns, 23 de novembre del 2015

Joaquim Rodríguez i Sandra Santanyes reben el premi de millors ciclistes catalans de 2015

Uns 200  ciclistes, 28 entitats, dotze professionals, deu mundialistes van ser a la Festa del Ciclisme Català que va tenir lloc a les instal•lacions de l´ Institut Nacional d´ Educació Física de Catalunya (INEFC),  i on es va premiar a Joaquin Rodríguez i Sandra Santanyes com millors ciclistes catalans de l´ any 2015.


El president de la Federació Catalana de Ciclisme, Josep Bochaca, va donar la benvinguda a un auditori ple de gom a gom, en companyia del president de la Ufec, Gerard Esteve, i Santiago Siquier, delegat de Barcelona de la Secretaria General d´ Esports. Si el primer va posar en valor la gran contribució del ciclisme a l´ esport de casa nostra, entre les cinc federacions més importants per nombre de llicències, el segon va felicitar el ciclisme català per la seva gran mobilització.

L´any 2015 clou amb no poques novetats pel ciclisme català que enguany vol retre homenatge a dos ciclistes que s´ han distingit tant per les seves fites esportives com per una llarga i exemplar trajectòria al món del ciclisme.

Un any més, i van molts, Joaquim Rodríguez ha estat protagonista important de la temporada al més alt nivell amb un triomf molt anhelat com la Volta al Pais Basc més dues etapes al Tour de França, fet que el ciclisme català no visqué des d´anys del Miquel Poblet, un segon lloc a la Vuelta a Espanya i un tercer al monument més degà del ciclisme mundial, la Lieja-Bastogne-Lieja. En resum el corredor de Parets del Vallès ha finalitzat la temporada en segona posició de la classificació UCI que ja va encapçalar varis cops.

A nivell femení la corredora de l´any ha estat la sabadellenca Sandra Santanyes, una ciclista total i incombustible que combina carretera, BTT i ciclocròs a l´ hivern. Enguany Sandra Santanyes ha assolit l´inèdit registre de sis títols estatals de BTT marató, la distància més llarga a la bicicleta de muntanya que aquest cop es celebrà a Biescas, al cor del Pirineu d´ Osca.

La temporada oferí altres noms i triomfs històrics, com el de Marc Soler, primer any a l´ equip World Tour del Movistar, que guanyà el Tour de l´ Avenir, una cursa que marca el futur dels grans campions. Soler, a més, fou protagonista a curses del màxim nivell, com la Volta a Catalunya. Al Caja Rural, Eduard Prades tragué fruit de la seva insistència guanyant una etapa de la Volta a Portugal i la clàssica italiana de final de temporada, Coppa Sabatini.  David De la Cruz completà un any perjudicat per una caiguda prèvia a la Vuelta a Espanya que l´ impedí acabar la cursa, tot i que mesos abans va conèixer el Giro d´ Itàlia.

En clau catalana les Grans Clàssiques, la Copa Criterium i les copes catalanes seguiren el seu normal decurs, en una campanya en la que Xavier Pastallé fou sots campió d´ Espanya sots 23 igual que Francesc Zurita a la prova elit.

El ciclisme adaptat fou font generosa d´ alegries amb la consagració final de la parella tàndem formada per Ignasi Avila i Joan Font, al final campions del món, a més de les sempre  segures prestacions d´ en Juanjo Méndez, els Jocs Paralímpics els estan esperant en 2016. Agrair els molts anys d´ èxits i esforç de David Llauradó, junt Cristian Vengé, qui ha decidit deixar la competició.

La bicicleta de muntanya es prodigà en noms i moltíssimes curses i marxes que parlen d´ una salut envejable. A nivell competitiu els Duran, Magda i Josep, foren campions d´ Espanya xc júnior. Jofre Cullell assolí el doblet: campió d´ Espanya cadet a ciclocròs i BTT XC. Mentre trepitjaren el podi l´etern José Antonio Hermida i Robert Bou junt amb la selecció catalana de relleus que recuperà la corona estatal.

En descens continuen els noms de sempre com Bernat Guardia i Blanca Julià però s´ afegeixen de nous que venen de sota, és el cas de Alex Marin, Carlos Van Heuden, Isaac Perich i Carla Adalid.

L´ any tingué el seu focus en el velòdrom que enllestí les seves reformes a meitat de temporada i a temps per celebrar el Memorial Poblet de ciclisme en pista que reuní una extensa participació internacional a  l´ única cursa a nivell estatal amb punts UCI en joc. A la pista catalana destaca el camí que paulatinament du Helena Casas cap als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, gràcies les seves actuacions a les competicions de velocitat.

Juntament amb el velòdrom, fou remodelada la pista de BMX annexa que s´ estrenà amb uns nombrosos Campionats de Catalunya. El BMX català a més pot gaudir de la gran progressió de Griselda Artigas, campiona d´ Europa de la seva categoria, després de vàries mànigues. Eloi Palau està a un pas del podi als Mundials de trial, modalitat amb extens calendari, i un munt de jovent per darrera com proven els Jocs de la Joventut on s´ assoliren sis podis, entre ells els ors de Carla Caballé i Pol Cabré.

El 2015 però ens deixa orfes de saviesa i experiència per la pèrdua d´ homes com Joan Casadevall, entre d´ altres moltes coses l´ etern secretari de la Federació , i Francesc Perera, el president que inaugurà el velòdrom de Barcelona. Per ells el ciclisme català ha de tirar endavant, serà la millor forma de recordar el seu immens treball per aquest esport.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada